A sport az egészséges élet egyik alappillére

Sportolni egyszerre munka és kikapcsolódás, hiszen a testedet mozgásra fogod, ám közben kikapcsolódsz is, elvégre ilyenkor azt csinálhatod, amit tényleg szeretsz. Sok olyan véleményt hallani, miszerint a sport felesleges, az állatok is csak és kizárólag annyit mozognak, amennyit feltétlenül szükséges, ám itt következik a nagy DE! Ha valaki az állatvilággal példálózik, annak tudnia kell, hogy azok a lények legalább mozognak, ellentétben az egész nap székben ülő ellenzőkkel. Lehet, hogy egy állat csak annyira erőlteti meg magát, amennyire szükséges, de az a minimális mindenképpen megvan, plusz neki ez a létfenntartásához kell, nem passzióból űzi. Nekünk, embereknek már nem kell megküzdenünk az életben maradásért, vagy legalább is nem úgy, mintha még mi is odakint élnénk, kiszolgáltatva a természet törvényeinek. De pont emiatt a biztonságos és kényelmes élet miatt szükséges sportolni, különben a végén már menthetetlenek leszünk, akkor se fogunk tudni mozogni, ha szeretnénk.

Mert sajnos az ellustulás egy öngerjesztő folyamat; minél tovább hanyagolod a rendszeres sportot, annál nehezebb lesz utána újra rávenni magad, elkezdeni ledolgozni a felrakódott úszógumikat. Csomószor látni képeket, videókat, ahol a konditeremben küszködő túlsúlyos embereken szórakoznak. Ha egy felnőtt ember ezt viccesnek találja, akkor nyugodtan menjen vissza az általános iskolába, mert ott a helye. Ha ilyet látunk, akkor inkább támogatni kellene, biztatni, mellette lenni ahelyett, hogy kigúnyoljuk. Neki sokkal nagyobb erőfeszítés és kín végigcsinálni egy edzést, mint olyasvalakinek, aki évek vagy akár évtizedek óta aktívan kondizik. Éppen, hogy tisztelni kellene azokat, akik megtérnek, és a nehezebbik utat választják a lefogyáshoz, nem pedig tablettákat kezdenek el beszedni, meg éheztetni magukat, hogy a leszívásról ne is beszéljünk.

Számtalan módon lehet sportolni, még akár a körülményektől függően is. Az nem mentség az eltunyulásra, hogy nincs a közelben konditerem. Igenis rengeteg más módon is megmozgathatod magad néha! El lehet menni futni, biciklizni, túrázni, de akár otthon is végezhetsz tornagyakorlatokat vagy beszerezhetsz magadnak 1-2 kondigépet. Rajtad múlik, hogy mit, vagy éppen mit nem teszel meg a saját egészséged érdekében. De azt tudnod kell, hogy a rendszeres kardio-edzés nélkül a szíved bizony egyre nehezebben fogja bírni a strapát, míg végül be nem mondja az unalmast!

Így van, a mozgásszegény életmód és a helytelen táplálkozás súlyos szív- és érrendszeri betegségekhez vezethet, és nagyon sok esetben, amikor valaki hirtelen meghal 40 és 50 éves kora között, az az életmódja számlájára írható. Ha valaki elhanyagolja magát, annak bizony meglesz a böjtje. De tovább megyek: a rendszeres mozgás, súlyok emelése, aktív élet hozzásegíthet az időskori csontritkulás megelőzéséhez! Aki rendszeresen sportolt, és ezt a szokását valamilyen szinten öreg korában is megtartja, annak a csontszerkezete erős marad, nem válik törékennyé. Ha ésszel csinálod, és nem viszed annyira túlzásba, mint egy élsportoló, akkor az ízületeid is megköszönik a mozgást, hiszen nem válnak merevvé idővel, hanem rugalmasak és strapabírók maradnak. Ha mindehhez még megfelelően is táplálkozol, akkor teszel magaddal a legjobbat.

Ne hanyagod hát el magadat, hanem amikor csak tudsz, állj neki és mozogj, sportolj valamennyit! Még egyszer hangsúlyozom: nem kell megszakítani magad. Nem az Olimpiára készülsz, hanem az egészségedet szeretnéd megóvni. Ennél többet senki sem tehet Érted, és meglátod: meg fogod magadnak köszönni, hogy nem a könnyebbik utat választottad. A rendszeresen sportolók egészségesebbek és tovább élnek – ezzel a legnagyobb ellenzők sem tudnak vitatkozni.