Mennyi a napelemek ára egy sport hotelre 2021-ben?

Egy sport hotelnek, hiába tűnik nagyon specifikus, szinte niche kategóriának, ugyanolyan követelményei vannak bizonyos szempontból, mint egy családi- vagy társasháznak. Például energiára van szükség. Amikor egy vendég betér egy hotelbe, nyilván fel sem merülhet, hogy akár az év egyetlen napján is gond legyen a vízzel, az elektromossággal, a fűtéssel vagy a hűtéssel.

De hogyan oldjuk meg mindezt? A kérdés nyilván nagyon különböző két sport hotel esetén. Lehet egy a város közepén egy stadium, egy nagy park vagy épp egy zöldterület, akár egy félsziget (mint a Kopaszi gát) vagy sziget (mint a Margit sziget) mellett vagy egy vízfelület (Balaton, Lupa tó vagy akár az Atlanti-óceán) mellett. Szóval nagy a szórás, és ennek megfelelően a lehetőségek is.

Sokak arra esküsznek, hogy ne csak egy lábon álljon az épület (vagy épületegyüttes) energia ellátása, hanem több helyről is igyekezzünk ezt megoldani. Bármelyikről is van szó ebből a kettőből, jól jöhet egy napelemes rendszer. De tényleg: az Arktisztól Dubai-ig és Új-Zélandig nemigen tudunk olyan helyet megnevezni, ahová semmi nap nem sütne, vagy tilos lenne napelemes rendszert kialakítani.

Hova forduljunk, ha ilyen tervünk van? Nemrég találkoztam egy weboldallal, ahol a napelemek ára nagyon jónak tűnt. Nézzünk is rá, hogy mennyi is az annyi. Kevés olyan napelemekkel foglalkozó weboldalt találtam, ahol konkrét napelem árakat találunk, anélkül, hogy árajánlatot kellene kérnünk. Itt, a napelemrendszer.info-n 3 kW-os rendszerektől egészen 20 kW-os rendszerekig találunk árakat 14 külön oldalon. Az árak tehát így alakulnak:

 • a 3 kW-os napelem rendszer ára bruttó 1,32 M forinttól kezdődik, és van 1,37 M és 1,5 M Ft-is változat is.
 • a 4 kW-os napelem rendszer ára bruttó 1,55 M, 1,63 M vagy 1,82 M Forint lehet.
 • az 5 kW-os napelem rendszer árainál 4 különböző lehetőség is van, bruttó 1,95 M, 1,998 M, 2,35 M és 2,995 M Ft-ért. A két magasabb árkategóriában lévő rendszer prémium SolarEdge inverterrel érkezik.
 • a 6 kW-os napelem rendszer ára bruttó 2,197 M vagy 2,29 M Ft-ba kerülhet. Érdekes módon tehát az alacsonyabb névleges teljesítményű, de nagyon magas minőségű 5 kW-osak drágábbak…
 • a 7 kW-os napelem rendszer ára bruttó 2,45 M és 2,997 M Forint között változik, a magasabb árkategória a már említett SolarEdge inventert is tartalmazza.
 • a 8 kW-os napelem rendszer ára bruttó 2,85 M és 3,29 M Forint között van, az első árért két különböző rendszer is a miénk lehet. Ha ezt az árat választjuk, mindenképpen beszéljünk hozzáértővel, hogy melyikkel járunk jobban, melyik felel meg inkább a mi igényeinknek.
 • a 9 kW-os napelem rendszer ára bruttó 3,097 M és 3,636 M Ft lehet.
 • a 10 kW-os napelem rendszer ára bruttó 3,33 M Ft, 3,379 M Ft, 3,898 M Ft-ért érhető el. Ha visszakanyarodunk a lista elejére, jól látjuk, hogy bár a teljesítmény több mint háromszorosa a 3 kW-os rendszernek, az árak ennél jóval kisebbek, így ha valóban elhasználunk ennyi energiát, akkor hamarabb hozza vissza az árát egy nagyobb rendszer.
 • itt van az első nagyobb ugrás, a 10 kW-os rendszer után a 12 kW-os érhető el a kínálatban, ennek ára 3,873 M Ft vagy 3,92 M Ft.
 • a 13 kW-os napelem rendszer ára bruttó 4,895 M Forint, ez az első alkalom, hogy egy névleges teljesítményből csak egy fajta rendszert ajánl a rendszer. Természetesen mindig rá lehet kérdezni, hogy van-e lehetőség olcsóbb vagy minőségibb darabok kiválasztására.
 • Ismét egy nagyobb ugrás, a következő kategória a 15 kW-os rendszer, ennek három ára is van, a legolcsóbb és legdrágább között a különbség 800.000 Ft:
  • 4,818 M Ft,
  • 4,997 M Ft, és
  • 5,62 M Ft-ba kerül a három modell.
 • Ismét ugrás, a 17 kW-os rendszerre (már egy ideje elhagytuk egy átlagos család energiaigényét, de természetesen rengeteg mindent figyelembe kell venni a választásnál), itt 5,797 M Ft az ára az elérhető rendszernek.
 • a 18 kW-os napelem rendszer ára bruttó 6,85 M Ft, míg a legerősebb rendszer, amelyet a napelemrendszer.infón megvehetünk,
 • a 20 kW teljesítményű napelem rendszer, amelynek ára 6,79 M Forint (tehát egy kicsivel olcsóbb, mint a 18 kW-os) vagy 7,63 M Forint többek között SolarEdge inventerrel. Ez egy igazi prémium modellnek tűnik, amelyik bikaerős…

Visszatérve a kezdeti gondolatokra: minden hotel más, de az erősebb napelem rendszerek, amelyekről szóltunk pár szót, nemcsak egy háztartás, de akár egy kisebb hotel energiaigényét is ki tuják elégíteni, vagy ha teljesen nem is, jó, és hosszabb távon költséghatékony megoldás lehet a napelem rendszer kiegészítőként is.