A versenysport és az alkoholizmus nem fér össze

Ha már kicsit is megerőltettük magunkat (és persze ittunk alkoholt rendesen, voltunk másnaposak, akár egy kicsit is), akkor nem nehéz belátnunk, hogy nemcsak az élsportban, de a mindennapok testmozgásában is nagyon káros az alkohol. Nemhogy alkoholista sportolót nem fogunk találni az élmezőnyben, bármilyen fizikai sportról legyen szó, de “hobbi” szociális ivót sem. Az alkoholizmus és drogok egyes sportolók szomorú “utóéletében” (sport utáni életében) lehet jelen, mint pl. Gerd Müller esetében. Persze a doppingot leszámítva.

Az alkoholizmus azonban nemcsak volt sportolókat érint, hanem a magyar társadalom jelentős részét. A Felépülők Családi Központ (felepulok.hu) segít azokon, akik ezzel az életet megkeserítő, sokszor megrövidítő addikcióval kerülnek szembe. Ha pedig nem Neked, kedves olvasó, lenne problémád ezzel, hanem közeli hozzátartozódnak, családtagodnak, közvetlenül is segíthetsz nekik, pl. a családi konzultáció keretében (lehetőség van még egyéni konzultációra, állapotfelmérésre és 28 napos bentlakásos program is), ha pedig távolabbi ismerősnek lehet mindez segítség, ajánlhatod a szolgáltatásokat másoknak is. További információkat a honlapon (felepulok.hu/) lehet találni.

Elég sokat bogarásztam a site-ot és, ami a leginkább meglepett, az volt, hogy az ott dolgozó 8 szakemberből 7-en saját maguk is átestek az alkoholizmuson és már évek óta, van, aki 10 éve teljesen józan, vagyis absztinens: egyáltalán nem fogyaszt alkoholt. Én úgy képzeltem, hogy az alkoholizmusból kigyógyulás azt jelenti, hogy az ember lecsökkenti az alkoholfogyasztást egy elfogadható mértékre, de az itt használt Minnesota módszer elvei szerint az alkoholizmus magunk mögött hagyása azt jelenti, hogy utána egyáltalán nem fogyasztunk alkoholt.