Edzőtársam ajánlotta a napelem rendszer telepítését

Ahogy a nők fodrásznál vagy manikűrösnél beszélik ki magukat, úgy a férfiak az edzőteremben vagy focimeccsen osztják meg egymással a legfontosabb információkat. Ezt tapasztalatból tudom, a feleségem számtalanszor jött már nekem, hogy…

“Képzeld szívem, ezt meg azt hallottam a fodrász Mancinál, ki kéne próbálnunk ezt meg azt a tökéletes terméket…”

Direkt nem írtam példát, mert már annyi mindent hallottam… és a legtöbbször baromság volt, amit ajánlottak neki. Ellentétben az én ismerőseimmel, akik szinte minden alkalommal hasznos dologra hívták fel a figyelmemet. Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de én azt érzem, hogy a férfiak sokkal praktikusabbak, csak akkor ajánlanak valamit, ha tényleg meg vannak róla győződve, hogy jó.

Így hívta fel figyelmemet gyúrós barátom, Zoli a napelem rendszerekre. Mesélte nekem, hogy az elmúlt fél évben szerelte fel a sporoljnapelemmel.hu csapata a napelem rendszert a tetőre, és mióta ezt használják, a villanyszámlájuk drasztikusan lecsökkent. Elmondta, hogy az ő házukban elektromos fűtéssel fűtenek, split klíma és fűtőpanelek a hőleadók, így igen magas volt a villanyszámla. Maga a napelem rendszer 2 millió Ft-ba került nekik, melynek megtérülési ideje közel 10 év, de azon túl már csak 0 Ft-os számláik lesznek.

napelemes inverter

Gondoltam én is utána nézek, hogyan is működik egy napelem rendszer. Felmentem az említett weboldalra és elkezdtem tájékozódni a rendszer felépítéséről. Kiderült, hogy a rendszer egyik legfontosabb eleme a napelemes inverter, mely egy napelem panelekhez kötött szerkezet. Ez az a berendezés, amely a napelem által termelt egyenáramot átalakítja a hálózatban futó váltóárammá. A váltóáram az, amelyet a háztartási eszközök a konnektorból kapnak, tehát ennek a szerkezetnek a teljesítménye kulcsfontosságú. A rendszer méretének és teljesítményének tervezésénél figyelembe kell venni a jelenlegi fogyasztást, tehát számba kell venni azokat az eszközöket, melyek jelenleg áramot fogyasztanak, és számításba kell venni a jövőbeli igényeket is, milyen egyéb fogyasztók lesznek, amelyeket hamarosan a rendszernek majd el kell tudnia látni.

A mi háztartásunkban például az éves áramfogyasztás 2500 kWh/év, azonban a jövő nyárra tervezzük légkondicionáló készülék beszerelését, mely a fogyasztást valószínűleg jócskán meg fogja dobni. A feleségem már egy ideje rágja a fülemet, hogy a Mancika fodrásznál hallotta, hogy milyen jó az elektromos autó, szeretné majd jelenlegi kisautóját lecserélni egy elektromosra. Ez a napelem szempontjából azt jelenti, hogy nagyobb teljesítményre lesz szükségünk, mivel az új fogyasztók igényelni fogják a nagyobb teljesítményt. A napelem rendszer tervezésekor minimum 10 éves, de inkább 25 éves távlatban kell gondolkodni, egy Sharp napelem panelnek ugyanis 25 év garanciája van. Ha a kezdetekkor alul méreteznénk a rendszert, akkor ez egy nagyon költséges inverter cserét jelentene.

Érdemes felvenni egy kapcsolatot már a gondolkodás elején egy szakértő céggel, ahogy én is tettem, mert ők teljeskörű felvilágosítást tudtak adni a napelemes inverterekről, beszerelésről, munkadíjról, bürokratikus ügyintéséről stb., leveszik a terhet az ember válláról, így nekem már csak az edzőteremben kell erőlködnöm.