Új év, új vállalkozás

Hosszas álmodozás, tervezés és mérlegelés után most végre úgy döntöttem, hogy megvalósítom régi álmom: alapítok egy saját tánc iskolát! Tudjátok, hogy milyen elkötelezett vagyok a mozgás és az egészséges életmód iránt, de ezekkel eddig csak a szabadidőmben tudtam foglalkozni. A tipikus módon 9-től 5-ig egy multiban húztam az igát, majd utána kissé fásultan és nagyon fáradtan kezdtem neki a sportolásnak.

Ráadásul eddig ezt is csak mások edzőtermeiben vagy tánctermeiben tehettem meg, igazodva az ottani órarendekhez és bérlet árakhoz, ami nekem mondjuk ki őszintén, nem igazán tetszett.

székhelyszolgáltatás

Emiatt úgy döntöttem, hogy felhasználom a félretett pénzem és alapítok egy saját céget. Sajnos nem sokat tudok erről a témáról, ezért is álltam neki a neten felkutatni minden elérhető információt. Az egyik nagyon informatív oldal, amit találtam, az ez volt. Segítenek a cégalapításban és ha kell székhely szolgáltatást is tudnak biztosítani. Ez utóbbira nem biztos, hogy szükségem lesz, mert maga a táncterem is lehet székhely, de mondjuk, ha hivatalos küldemények jönnek, én biztosan nem leszek ott délelőttönként, ugyanis a táncórák tipikusan délután, este és hétvégén vannak.

Egyébként két székhely közül is lehet választani. Az egyik a főváros, ahol szép, igényes tárgyalótermek is vannak, a másik kicsit messzebb, de még Pest megyében található, egész pontosan Újlengyelben, ami azért jó, mert akkor nem kell iparűzési adót fizetni. A székhelyszolgáltatás igénybevétele esetén egyébként magáért a cégalapításért nem kell fizetnünk és 6 hónap befizetése után kapunk egy hónapot ajándékba. Tehát ez esetben minden együtt 39 900 Ft-ba fog kerülni nekem az első 7 hónapra. Az egyáltalán nem sok. Ha nincs ügyvédem, akkor azért sem kell külön megbíznom valakit, tényleg megalapítják nekem a céget ingyen, illetve ezen a csomagajánlaton belül. Ezen kívül a cégtáblámat is kiteszik az általam választott székhelyhez.

Mivel nekem ez az egész dolog elég új, lehet, hogy élni fogok a lehetőséggel, hogy felhívjam az ügyfél-szolgálatukat. Az a biztos.

Ezek után már csak azt kell eldöntenem, hogy milyen cégformát válasszak. Legyen Kft vagy Bt? Azon nem kell sokat gondolkodnom, hogy ki legyen az ügyvezető, de hosszú távon szerintem majd bevonok a cégbe pár barátot, rokont vagy táncost, akik segíthetnek bővülni, illetve fejleszteni a kínálaton és a szolgáltatásokon. Ezután ki kell választanom az adózási formát is, de ami ennél sokkal izgalmasabb, az az, hogy mi is legyen a cég neve. Valami táncosat szeretnék, de az már egy másik kérdés, hogy a magyar tánc szót használjam benne, vagy mondjuk a spanyol baila-t, esetleg az olasz danza-t? Ezen még gondolkodnom kell, hogy a laikusok számára is érthető, rövid legyen, de mégse egyezzen meg részben sem a jelenleg létező tánciskolákkal.

Annak még utána kell néznem, hogy ehhez a tevékenységhez szükséges-e valamilyen engedély. Gondolom, hogy valamilyen táncpedagógusi végzettség mindenképp kelleni fog. Ilyenem szerencsére van is. Szóval meg kell még választanom a hivatalos tevékenységi köröket, a cég jegyzett tőkéjét, ami ugye magától a cégformától is függ, és azt is le kell fektetni, hogy ezeket milyen ütemezéssel tudom majd befizetni. Szerencsére ha jól tudom nem kell az egészet azonnal, hanem ráér az alapítástól számított 2 éven belül.

Már alig várom, hogy először beléphessek a saját stúdiómba és megtarthassam az első táncóráimat! Szerencsére a cég alapítás úgy látom, hogy gyorsabb és egyszerűbb lesz, mint gondoltam, úgyhogy holnap fel is hívom ezt a céget, akiknek az egyik fő profilja a székhelyszolgáltatás és a cégalapítás. Viszlát alkalmazotti lét, helló saját vállalkozás!