Energetikai tanusítvány a fitt és naprakész otthonokról

A sportban is rendkívül fontos szerepet játszik egy-egy játékos besorolása, díjazása. Sok versenyen csak különböző ranglisták alapján lehet részt venni, meg persze egyébként sem véletlenül létezik az NB I., NB II. és társai. Valahogy rangsorolni kell ahhoz, hogy kiderüljön, ki a legjobb. Ha pedig megvan az élboly, onnan lehet tudni, hogy nyugodt szívvel kedvünkre válogathatunk, mert mindenképpen – szakmai értelemben – megbízható játékosra lelünk.

Az energetikai tanusítvány esetében is valami ilyesmiről van szó, csak éppen nem sportolókkal kapcsolatban, hanem ingatlanok vonatkozásában. Ebben az esetben egy olyan rangsorolásról van szó, ami a házakat és lakásokat teszi be egy előre meghatározott szempontrendszer szerint különböző kategóriákba. Végeredményében ez a fajta osztályozás arról fog tanuskodni, hogy milyen állapotban van az adott épület vagy épületrész energetikai szempontból.

Az energetikai tanusítvány rendkívül fontos indikátora lehet annak, hogy megítéljük egy ingatlan állapotát, kvázi minőségét. Hiszen ebbe az eredménye mind-mind közrejátszik például a nyílászárók állapota, vagy hogy milyen az épület szigetelése, mennyire korszerűen azok az energetikai rendeszerek, amivel mondjuk a fűtés történik. De még sokáig sorolhatnám… Ezek mind olyan tényezők, amik kulcsfontosságúak lehetnek egy ingatlan kiválasztásában, vagy mondjuk több hasonló kaliberű lakás közötti döntéshozatalban.

Mert könnyen lehet, hogy ugyanolyan jól néz ki két épület, de egyáltalán nem biztos, hogy műszaki oldalról is ugyanolyan jó állapotban van. Ez pedig egy laikus számára nem feltétlenül szembetűnő, sőt, inkább nem az, mint igen. Ebben segít az a szabályozás, ami kötelezővé teszi, hogy az eladó sorba kerülő ingatlanoknak kivétel nélkül rendelkezniük kell energetikai tanusítvánnyal. Mennyivel egyszerűbb dolga van úgy egy vevőnek, hogy a ház energetikai állapotáról nem kell többórás beszámolót hallgatni. Egyszerűen csak fogja, megnézni ezt a hivatalos dokumentumot és ez alapján maximum bejár minden egyes pontot, hogy valóban úgy van-e, ahogy az le van írva. Ez azért sokkal egyszerűbb, mintha mindent magától kéne kitalálnia és megtalálnia. Ráadásul az igazán nehéz részét, hogy megítélje, hogy a látottak milyen besorolásba eshetnek, már egy szakértő elvégezte előtte. Egy kész eredményt pedig mindig könnyebb értelmezni és értékelni, mintha nekünk kéne minden egyes pontnak utána járni.

Vannak olyan vállalkozások szép számmal az országban, akik megcsinálják ezeket az energetikai tanusítványokat, mégis azt gondolom talán pontosan ezért, hogy nem könnyű megtalálni azt a céget, akikkel szívesen dolgoztatunk. Elvégre ez mégis csak Magyarország… Nekem viszont volt akkora szerencsém, hogy az első és eddig egyetlen próbálkozásom alkalmával rögtön egy olyan cégbe futottam bele, akikkel jó volt együtt dolgozni. Az ő nevük az volt, hogy e-tanusitas.eu és egy baráti ajánlásnak köszönhetően keveredtem el a honlapjukra.

Felkerestem őket telefonon azzal kapcsolatban, hogy szükségem volna a házamhoz egy energetikai tanusítványra. Ez nagyon kedves kolléga a telefonban először informált, hogy hogyan és miként dolgoznak, milyen rendszer szerint és milyen árakra számíthatok. Aztán ahogy rábólintottam erre, fel is vette rögtön a szükséges adatokat. Nem sokkal ezután csörgött a telefon, ismét: ekkor az a szakértő keresett, aki a helyszíni felmérést végezte később. Időpont egyeztetés céljából hívott értelemszerűen. Tudjátok ezek hogy szoktak menni egy-egy szerelővel, ugye? 2-3 hetes várakozás… Hát itt aztán nem! A megbeszélést követő napban már javában zajlott az épület helyszíni felmérése a kollégának köszönhetően.

Amint ő elkészült, tovább is küldte a felvett adatokat az irodába, hogy minél gyorsabban készülhessen el az energetikai tanusítvány. Az e-tanusitas.eu oldalukon is ezt emelik ki, hogy nem azért dolgoznak gyorsabban az átlagnál, mert villámkezűek, hanem azért, mert a munkafolyamatokat nagyon logikus módon választották szét egymás között. Az irodában megtörténtek a szükséges számítások és dokumentáció, majd az általam választott opciónak megfelelően e-mailen keresztül el is juttatták hozzám az energetikai tanusítványt. Azért mondom így, mert akár azt is választhattam volna, hogy egy futár házhoz hozza személyesen nekem, viszont egy kicsit túlzásnak éreztem, hogy egy olyan papírt kihozzon egy futár, amit valójában bőven elég elektronikus úton használni. Hogyha hasonlóan környezettudatos és gyors energetikai tanusítvány beszerzésén gondolkodtok, akkor az e-tanusitas.eu-val nem nyúlhattok mellé!