Bútort csinálnál raklapból? Meg tudom érteni!

Nem ma kezdődött a raklapbútor mánia, és azt is meg lehet jósolni, hogy egyhamar nem is fog véget érni.

Mint minden nagy trend, ez is néhány kreatív ötlettel kezdődött, ezek aztán felkerültek a népszerű lakberendezési és képmegosztó oldalakra, és ennek köszönhetően boldog-boldogtalan raklapbútort kezdett barkácsolni otthonában.

Dohányzóasztal, ebédlőasztal, kerti szék, kanapé, nyugágy, franciaágy, TV állvány, polc – minden, amit csak el tudsz képzelni egy lakásban, elkészült már raklapból, talán csak a fürdőkádat leszámítva.

És persze született ebből rengeteg ízléstelen, izzadtságszagú megoldás is: amikor messziről látszott, hogy a tulaj semmi mást nem akart, csak hogy valahogy beleerőltethesse a nappalijába ezt a nagyon trendi bútordarabot.

Aztán végre a nagy láz véget ért

Aztán végre a nagy láz véget ért

Mára, a 2010-es évek végére szerencsére kicsit már csökkent ez a nagy népszerűség, és ennek a raklapbútorok szerelmesei örülnek a legjobban.

Most már tényleg csak azok választják ezt a megoldást, akik tényleg ipari stílusban akarják berendezni otthonukat.
Nekem is egyébként kifejezetten a kedvenceim a raklapbútorok, annak ellenére, hogy nálam egyet se fogsz találni, mivel alapvetően nem illik a többi berendezési tárgyhoz.

Azt viszont nem szabad elfelejteni, hogy a raklapot eredetileg nem erre tervezték, és az biztos, hogy mielőtt hozzád került, nem is erre használták – ez pedig azt jelenti, hogy neked nagyon alaposan kell ellenőrizned hogy milyen raklapot viszel a házadba. 

A raklapbútor veszélyei

A raklapok elsősorban tárolóeszközök: rengeteg közülük szállítóhajókat, kamionokat, tehervagonokat is megjártak, de az is lehet, hogy évekig feküdtek egy raktár padlóján, ki tudja, milyen anyagok alatt.

És itt a probléma: honnan tudod, hogy nem valami veszélyes, toxikus anyagot tartottak rajta eredetileg?

Biztos, hogy egy olyan ágyon akarod álomra hajtani a fejedet, aminek a kerete akármilyen kemikáliát tartalmazhat? 

Ellenőrizd és tisztítsd a raklapbútorod!

Ellenőrizd és tisztítsd a raklapbútorod!

Első lépés: nézd meg a raklapot! Ha foltot látsz rajta, akkor valószínűleg valami kiömlött rá – talán csak sör, de lehet, hogy valamilyen növényvédő szer. Rajtad áll, meg mered-e kockáztatni, hogy az utóbbi.

Második lépés: szagold meg a raklapot! Ha nincs jó illata, akkor valószínűleg egy baktériumtenyészettel állsz szemben, amit messzire el kell kerülnöd.

Harmadik lépés: érintsd meg! Ha azt érzed, hogy valamivel kezelve volt, akkor sem nyugodhatsz meg, hiszen lehet, hogy épp valami gombaölő szerrel vonták be, ami szintén nem tesz jót az egészségednek.
Ha átment a raklap mind a 3 teszten, akkor következik az alapos takarítás, lemosás, lehetőleg megfelelő védőfelszerelés mellett (szemüveg, kesztyű). 

Általános tanácsok

Ha 99,9%-ig biztos vagy benne, hogy raklapok teljesen tiszták, én akkor is azt javasolnám, hogy inkább kerüld a veszélyeket.

Ne tegyél rá semmit közvetlenül, ami bármilyen módon a szervezetedbe kerülhet (magyarul ételeket, italokat), és amennyire csak lehet, próbálj minden közvetlen érintkezést a minimumra csökkenteni.

Kanapéként puha párnák és pokrócok lesznek köztetek, ágykeret esetében egy matrac, és valószínűleg az asztalra is kerül majd terítő, így pedig te és családod is teljes biztonságban lehettek, és valóban nyugodtan élvezhetitek majd a raklapbútorok szépségét.

dbsporthotel.hu