Ipari, vintage, vagy minimalista stílus? Mi a különbség?

Nem várhatjuk el valakitől (hacsak nem lakberendező az illető), hogy egyetlen fotó alapján megállapítsa, pontosan milyen stílusú szobát lát maga előtt.

Ennek kapcsán pedig rengeteg tévedés merülhet fel, és könnyű összekeverni a különböző irányzatokat.
Ha te is épp lakberendezés előtt állsz, akkor felmerülhet benned a kérdés: a rusztikus, vagy az ipari stílus áll Neked jobban?

Vintage vagy retro?

Esetleg minimalista?

És főleg: mi a különbség ezek között?

Mivel ez az oldal elsősorban az ipari stílus jegyében jött létre, ezért ezzel hasonlítsuk össze az összes többit!

Vintage – minden, ami régi, de eredeti!

Vintage – minden, ami régi, de eredeti!

Az indusztriális stílus rengeteg mindenben kapcsolódik a vintage-hez, amire jó magyar szót még mindig nem sikerült találni.

Mindkét irányzat egyik legfontosabb közös pontja, hogy a múltból táplálkoznak: alapvetően azt szokták mondani, hogy a vintage stílus kedvelői a múlt század ’20-as, és ’70-es évei közötti időkből szeretnek tárgyakat visszahozni az életbe.

Viszont akkor itt jön a kérdés, hogy mi a különbség a vintage, és a másik nagy divat, a retro között?

Igazából nagyon egyszerűen megfogható: ha vintage stílusban rendezed be a nappalit, akkor kiteszed a nagyszülők padlásáról lehozott régi foteleket – ha retro követő vagy, akkor ugyanennek a fotelnek a másolatát veszed meg.

Tehát: retro a múlt utánzásáról szól, a vintage pedig a múlt visszahozásáról.

Miben hasonlít a vintage az ipari stílushoz?

• A múlt századból táplálkozik.
• Eredeti tárgyakat használ, nem pedig utánzatokat.

Minimalizmus – csak semmi fölösleges

Minimalizmus – csak semmi fölösleges

Sokaknál a minimalizmus megáll az IKEA bútoroknál – és bár vannak közös pontjaik, azért túlzás lenne azt mondani, hogy egy lapra szerelt éjjeliszekrény magában hordozza a minimalizmus lényegét.

A minimalista dizájn volt az egyértelmű válasz a múlt század végén kialakult harsány, „feltűnősködő” stílusra: egyszerű, letisztult geometriai formák és színek jellemzik, és a lakberendezés terén is kerül mindenfajta fölösleges díszítést.

Miben hasonlít az ipari stílushoz?

• Csak azok a bútorok kapnak helyet, amiknek funkciójuk van.
• Sokat épít a tágas terekre, nem zsúfolja tele a szobát. 

Ezekkel akár még szabad is keverni az indusztriális stílust

Azt szoktam mondani, hogy egy stílus akkor szép, ha nem keverjük mással – a vintage és a minimalizmus azonban egészen szépen kiegészíthetik az ipari stílust.

Van annyi hasonlóság közöttük, hogy az átmenet ne legyen feltűnő: ha egyszerre több irányzatnak is a rajongója vagy, akkor ez a három tökéletes harmóniát alkothat a Te otthonodban. 

dbsporthotel.hu